Exoplaneten K2-18b har länge dragit till sig forskarnas uppmärksamhet. Spektroskopi med James Webb Space Telescope har visat att atmosfären på denna värld innehåller kol och metan. Och planetens uppskattade storlek tyder på att den skulle kunna vara en superjord helt täckt av vatten, en slags oceanisk värld, men ny forskning kastar tvivel över denna slutsats.
K2-18b befinner sig i den beboeliga zonen hos en röd dvärg som ligger 134 ljusår bort. Planeten har en storlek på ca 2,6 jordradier och en massa på ca 8,6 jordradier. Dess omloppstid är bara 33 dagar, så den är mycket nära sin moderstjärna. Men eftersom stjärnan är en svag röd dvärg får planeten ungefär lika mycket energi från den som jorden får från solen.
Forskarna är fortfarande förvirrade över vad planeten är för något. Dess densitet varierar mellan jordens och Neptunus. Den är varken sten eller gas. Det är detta som har fått forskarna att spekulera i att det är en oceanisk värld. Det enda sättet för forskarna att definitivt avgöra vad K2-18b består av är dock spektroskopi.
Planeters atmosfärer är extremt komplexa, och att ta reda på vad som händer på ett så stort avstånd är en utmaning. Forskarna behöver inte bara veta vilka kemikalier som finns, utan måste också förstå alla de processer som är inblandade. Temperatur och tryck i atmosfären spelar en enorm roll för vad vi kan se och vad som kan förbli dolt.
En aspekt av K2-18b-atmosfären är superkriticitet. En superkritisk vätska är en vätska vars temperatur och tryck överstiger en kritisk punkt. Ovanför denna punkt finns det ingen gas- eller vätskefas. Men trycket är inte tillräckligt högt för att tvinga materialet att bli ett fast ämne. Jupiter och Saturnus har superkritiska vätskor djupt inne i sina atmosfärer, och de beter sig mycket annorlunda än vanliga vätskor eller gaser.